logo
Pastrarea, congelarea, decongelarea si conservarea laptelui matern
23 Feb

Sfaturi utile pentru congelarea, decongelarea si conservarea laptelui matern

  • Puteti folosi pungi speciale pentru lapte matern Medela sau Pungi Nuvita ori recipiente speciale ce pot rezista la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute
  • Cand congelati laptele, nu umpleti biberoanele/pungile mai mult de trei sferturi, astfel permiteti cresterea volumului la inghetare.
  • Etichetati biberoanele sau pungile cu data la care s-a efectuat pomparea.
  • Nu pastrati laptele matern in usa frigiderului.
  • Pastrati elementele nutritive ale laptelui matern: decongelati-l in frigider pe timpul noptii sau prin punerea biberonului/pungii sub un jet de apa calda (maxim 37º C), nu fierbinte.
  • Agitati usor biberonul/punga pentru a omogeniza grasimile, care eventual s-au separat.
  • Nu decongelati laptele matern intr-un cuptor cu microunde sau intr-un recipient cu apa clocotita (risc de arsura).
  • Laptele matern proaspat extras se pastreaza :  2-3 zile in frigider ( circa +6 grade ) ;  6 luni la -16 grade in congelatorul frigiderului ;  12 luni la -18 grade in congelator ;
  • Nu se pastreaza laptele la temperatura camerei .
  • Laptele matern decongelat se pastreaza : 10 ore la frigider ;